Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
polędwiczka wieprzowa - 60 dag
tłuszcz - 3 dag
cebula – 1 szt.
jabłka - 15 dag
mąka - 2 łyżki
sól, majeranek
Przygotowanie:
Polędwicę wieprzową wypłukać, osączyć, oprószyć solą, mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do garnka, polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody. Posypać majerankiem, dusić pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia dodać obrane i pokrojone jabłka i cebulę. Wszystko razem dusić.
Miękką polędwicę wyjąć i pokroić w plastry. Sos posolić, przetrzeć, oprószyć mąką i zagotować. Mięso polać sosem.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz