Zrazy mielone duszone w sosie śmietanowym
mięso bez kości - 50 dag
tłuszcz do smażenia
czerstwa bułka - 6 dag
cebula - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wypłukać i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić i usmażyć. Mięso, cebulę i lekko odciśniętą z wody bułkę zemleć 2 razy. Następnie posolić, dodać pieprz i całe jajo, dokładnie wyrobić. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, dodać do niej kilka łyżek wody. Z masy, zwilżonymi w wodzie rękami formować 8 zrazów w kształcie wałków o długości około 7 cm, otoczyć je w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i na dużym ogniu. Przełożyć do garnka. Do pozostałego ze smażenia tłuszczu wlać szklankę wywaru z zupy, zagotować, polać zrazy i 20 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu. Uważać, żeby się nie przypaliły. Do uduszonych zrazów dodać resztę mąki, posolić, zagotować. Wymieszać ze śmietaną.
Podawać posypane zieloną pietruszką z ziemniakami, kaszą gryczaną, perłową lub jęczmienną i surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz