Mięso z królika na dziko
comber i udka królika
cebula - 2 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
jałowiec - kilka ziaren
zalewa:
woda - 2 szklanki
ocet - 1/2 szklanki (10%)
sól
tłuszcz - 2 łyżki
Przygotować zalewę. Zagotować wodę z przyprawami, dodać ocet i jeszcze raz zagotować pod przykryciem, a następnie wystudzić zalewę. Comber wypłukać, włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, obłożyć pokrojoną w krążki cebulę i polać zalewą. Przykryć i odstawić na 2 dni do lodówki. Następnie mięso wyjąć, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić i zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu, wlać zalewę, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Gorące mięso włożyć do słoików i zalać sosem. Zamknięte słoiki pasteryzować 1,5 godziny. Po 24 godzinach powtórnie pasteryzować 45 min.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz