Żeberka wieprzowe z jarzynami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żeberka wieprzowe - 60 dag
cebula – 1 szt.
papryka - 2 szt.
marchewka - 2 szt.
sól, pieprz
listki laurowe – 2 szt.
mąka - 1 łyżka
tłuszcz - 1 łyżka
woda - 1 szklanka
lub 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki białego wina
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć solą i mąką. Na rozgrzany tłuszcz, włożyć żeberka, zrumienić z obu stron, przełożyć do garnka. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tym samym tłuszczu, dodać do mięsa. Żeberka podlać szklanką wody (lub l/2 szklanki wody i 1/2 szklanki białego wina), przykryć. Dusić na małym ogniu przez 25 min.
Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pokroić. Warzywa i listki laurowe dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić jeszcze 20 min.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz