Faszerowana papryka

kuchnia żydowska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

papryka - 6 strąków
ryż - 2 szklanki
cebula - 4 szt.
pieczarki - 50 dag
masło - 6 łyżek
sól, pieprz -
jajko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
woda - 1 szklanka
pomidory w zalewie - 2 puszki
śmietana - 1/2 szklanki

Przygotowanie: 

Paprykę wypłukać, ściąć wierzchy, ostrożnie usunąć nasiona i białe zgrubienia. Włożyć do wrzątku, gotować 5 minut, osączyć. Do wrzącej posolonej wody wsypać ryż, gotować 5 minut, odcedzić, starannie osączyć. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić.
Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, wsypać połowę cebuli i pieczarki, usmażyć. Dodać ryż, sól, pieprz i jajko, dokładnie wymieszać. Farsz włożyć do papryk.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną i wodę, dodać zmiksowane pomidory z puszek, sól i pozostałą cebulę, dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Paprykę z farszem w środku włożyć do sosu, dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, często polewać sosem. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.

pysznie.pl