Kaczka w winie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kaczka – ok. 2 kg
czerwone wytrawne wino - 3/4 szklanki
tłuszcz - 5 dag
sól, pieprz, cynamon
rum - 50 ml
sok z pomarańczy - 50 ml
żurawiny do mięsa - 15 dag
Przygotowanie:
Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Kaczkę ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie, polać tłuszczem, skropić winem i wstawić do piekarnika. Piec około 1-1 1/2 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas podlewać sosem. Pod koniec pieczenia dodać rum, sok z pomarańczy, cynamon (w proszku) i żurawiny. Upieczoną kaczkę pokroić i polać przecedzonym sosem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz