Sernik krakowski

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
mąka - 3/4 szklanki
cukier - 3 łyżki
żółtko – 1 szt.
masło - 1/4 kostki
skórka starta z cytryny lub zapach - 1/4 łyżeczki
sól - szczypta
tłuszcz do formy
masa serowa
biały tłusty ser - 50 dag
jajka – 5 szt.
cukier - 3/4 szklanki
masło - 2 łyżki
rodzynki - 8 dag
sól
kandyzowana skórka z pomarańczy - 1-2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie

Przygotowanie: 

Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać (lub zetrzeć na tarce). Dodać żółtko, cukier, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
Przygotować masę serową: Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.
Żółtka oddzielić od białek. Do sera dodawać po jednym żółtku, wsypywać cukier i cukier waniliowy, dokładnie ucierać. Masło stopić i przestudzić, wlewać powoli do masy serowej.
Wyrabiać do chwili, aż tłuszcz dokładnie połączy się z serem i żółtkami.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy serowej wsypać osączone rodzynki (można obtoczyć je w mące) i skórkę pomarańczową, dodawać pianę, delikatnie mieszając łyżką. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odciąć 1 /4 placka, którą pokroić w paski o grubości 1 cm . Pozostały placek ułożyć na blasze, uformować wyższy brzeg.
Do środka włożyć masę serową, wyrównać, a na wierzchu ułożyć kratkę z pasków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 – 180°C, piec 50 - 60 minut.

pysznie.pl