Ciasto kruche (przepis podstawowy)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka krupczatka - 30 dag
masło - 20 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka - 3 ugotowane
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce, ugotowane żółtka (przetarte), cukier. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm najlepiej przez folię na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenieść na blachę. Uformować brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C. Piec na złoty kolor ok. 10 minut.
Kruche ciasto można wykorzystać dopieczenia mazurków, placków, tortów i drobnych ciastek.
Gdy ciasto ma zachować kształt np. w kruchych babeczkach, należy zamiast ugotowanych żółtek wziąć surowe.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz