Amoniaczki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 1 kg
masło - 30 dkg
jajka - 3 szt
amoniak - 2 łyżeczki
śmietana gęsta - 1 szklanka
cukier waniliowy - 2  szt
jajko roztrzepane do smarowania - 1  szt
cukier gruby do posypania ciastek

Przygotowanie: 

Zw/w składników zagniatamy ciasto /amoniak rozpuszczamy w śmietanie/.Wałkujemy na grubość  ok pół cm i kroimy radełkiem lub nożem w klawisze lub romby.Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,posmarowane roztrzepanym jajkiem i posypane grubym cukrem. Pieczemy ok 15 min w temp ok 180 do 200 stopni, mają się ozłocić.Rosną w górę,można na blasze układać dość gęsto wychodzi ok 6 blaszek.Przechowywać w metalowym pudełku,mogą długo poleżeć i są wtedy lepsze bardziej kruche.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
motylek