Babka ucierana
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 25 dag
masło - 25 dag
cukier puder - 25 dag
cukier wanilinowy - 1 łyżka
jajka - 4
proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp.)
lukier
Przygotowanie:
Masło bardzo staranie utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy. Białka ubić (można dodać szczyptę soli) i połączyć z ciastem. Wsypać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, piec ok. 50 min w 200°C.
Po upieczeniu polać lukrem.
Uwaga: połowę mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz