Biszkopt amaretto

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto biszkoptowe
jajka – 8 szt.
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
mąka pszenna - 1/2 szklanki

krem
mleko - 1/2 l
budyń śmietankowy
mąka pszenna - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
margaryna - 25 dag
zmielone migdały - 25 dag
likier migdałowy - 2 łyżeczki
herbata - 1/2 szklanki
miód - 1 łyżka
cukier puder - 1/3-1/2 szklanki
konfitura z moreli - 2 łyżeczki
posiekane orzeszki arachidowe - 3 łyżki

Przygotowanie: 

Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem (3/4 szklanki) i cukrem waniliowym (aż masa będzie biała). Białka z 1/4 szklanki cukru ubić na sztywną pianę. Do utartej masy po łyżce dodawać pianę na przemian z mąkami, delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej tortownicy i natychmiast wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 190°C.

Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka, dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, odstawić z ognia i dodać budyń. Ponownie postawić na małym ogniu i mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Margarynę zmiksować z masą budyniową. Dodać migdały i cukier do smaku, wymieszać. Konfiturę wymieszać z łyżeczką likieru.
Gorąca herbatę wymieszać z likierem i miodem, wystudzić. Ciasto biszkoptowe pokroić na trzy blaty. Blaty nasączyć i przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować konfiturą.
Posypać orzeszkami.

pysznie.pl