Chleb pszenno kukurydziany
13/02/2008 - 10:47
kuchnia chorwacka
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka kukurydziana – 50 dagmąka pszenna – 50 dagdrożdże – 4 dagmleko – 5 łyżekolej – 100 mlwoda – ok. 2 szklankisól
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesiać i wymieszać, dodać sól, drożdże rozrobione z 5 łyżkami mleka, olej i tyle wody, aby można było zagnieść ciasto. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrobić. Uformować chleb i ułożyć go na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 180-200°C przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz