Lekki tort dwusmakowy z wiśniami
03/07/2017 - 10:14
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
Podstawa:
- świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
- Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
Masa mascarpone:
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka słodka 36% - 250 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- laska wanilii – ½ sztuki
Masa czekoladowa:
- czekolada gorzka – 100 g
- czekolada mleczna – 100 g
- serek mascarpone – 250 g
- śmietana słodka 36% - 250 g
- cukier puder – 1 łyżka
Przygotowanie:
1. Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
2. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią.
3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
4. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone.
5. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą.
6. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
Czas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
8Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz