Rolada biszkoptowa z marmoladą
żółtka – 5 szt.
cukier puder - 12 dag
cukier waniliowy
białka – z 6 jajek (na pianę)
mąka - 8 dag
ocet (6%) - 1 łyżka
sól - szczypta
marmolada
papier do pieczenia
cukier - 2 łyżki
Szeroką blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodać ocet. Do białek dodać szczyptę soli i ubuć. Białka dodać do masy, wsypać powoli przesianą mąkę, delikatnie ale dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać na grubość 1 – 1 1/2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 10 minut. Gdy się lekko zrumieni, wyjąć. Przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Ciepły biszkopt posmarować marmoladą, zwinąć ciasno w rulon, zawinąć w ściereczkę. Poczekać, aż wystygnie.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz