Szarlotka sypana z bułką tartą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1 kg kwaśnych jabłek (najlepsza szara re - 1kg cukier - 1szkl mąka  - 1szk bułka tarta - 1szk proszek do piecz  - 1 łyż cynamon - 3 łyżeczki cukier waniliowy  - 1 opak rodzynki - 100 dag masło - 200 dag 

Przygotowanie: 

Cukier, mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia wymieszać widelcem. Połowę tej suchej masy wysypać na wysmarowaną masłem blaszkę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić ćwiartki w plasterki, układać warstwami na sypkiej masie. Każdą warstwę jabłek posypywać cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami, dobrze ugniatając. Po rozłożeniu wszystkich jabłek wsypać na wierzch drugą połowę suchej masy, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 50 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić, pokroić w blaszce na kawałki, delikatnie (!) przekładać na talerzyk, przy każdej porcji położyć gałki lodów (klasycznie powinny być to lody waniliowe). Oczywiście, można szarlotkę podawać również na zimno.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
dużo
KarolaHebda