Szarlotka wiedeńska
mąka - 50 dag
margaryna - 25 dag
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
żółtka - 4 szt.
cukier - 16 dag
gęsta śmietana - 4 łyżki
cukier waniliowy
pokruszone biszkopty - 3 łyżki
jabłka - 1 kg
bakalie - 10 dag (rodzynki, posiekane orzechy lub migdały)
koniak lub rum - 3 łyżki
jajko – 1 szt.
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder - 1 łyżka
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce i posiekać z mąką. Dodać żółtka i 5 łyżek cukru, śmietanę, cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do lodówki na 1 godz.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posypać pozostałym cukrem, zalać alkoholem, delikatnie wymieszać, odstawić na 1/2 godziny. Rodzynki sparzyć.
Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bulką. Ciasto podzielić dwie porcje. Pierwszą stanowiącą 2/3 części rozwałkować i przełożyć do tortownicy, uformować wysokie brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 5 minut.
Biszkopty wysypać na ciasto, wyłożyć odsączone jabłka, posypać rodzynkami. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, lekko ugnieść. Szarlotkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 30-40 minut. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz