Batony energetyczne z suszonymi owocami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

·  60 g orzechów włoskich, łuskanych
· 40 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, itp.)
· 250 g musli
· 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
· 125 g migdałów, w płatkach
· 10 g wody
· 100 g miodu, płynnego

Przygotowanie: 
  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy i suszone owoce, rozdrobnić 5 s/obr.
  2. Przełożyć do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać musli, rozdrobnić 3 s/obr. 3. Przełożyć do miski z orzechami i owocami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z musli, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać migdały, dodać wodę, rozdrobnić 2 min/obr. 6.
  6. Dodać miód, podgrzać 3 min/50°C/obr. 3. Przelać do miski z musli, dokładnie wymieszać kopystką.
  7. Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia (30 x 45 cm), przełożyć na niego masę z musli i bakalii, powierzchnię wyrównać przy pomocy kopystki na grubość ok. 1 cm. Odstawić do lodówki na ok. 2 godz
  8. Schłodzoną masę pokroić na batoniki (ok. 3 x 7 cm).
     

Batony energetyczne podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
2 godz. 10 min.
Liczba porcji: 
dużo
Redakcja