Deser herbatnikowy
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
herbatniki - 1 duża paczka (ok. 20 dag)
konfitury - 5 łyżek (wiśniowe lub truskawkowe)
gruszki – 3 szt.
jabłko – 1 szt.
białka – 2
cukier - 4 łyżki
masło
Przygotowanie:
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z konfiturami (zostawić łyżkę do dekoracji), przełożyć do naczynia. Gruszki i jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, ułożyć na warstwie herbatników. Z białek i cukru (cukier dodawać po trochu) ubić sztywną pianę. Przełożyć na owoce (najlepiej szprycą wycisnąć beziki z piany). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, zapiekać 15-20 minut. Podawać ciepły, polany konfiturami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz