Domowe masło z orzechami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

 
- Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”)                3 szt.
- orzeszki ziemne                                                   100g (można użyć innych orzechów)
- miód płynny                                                         2 łyżki

Przygotowanie: 

Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
 
Smacznego!

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
dużo
Redakcja