Lody kawowe
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żółtka - 4 szt.
cukier - 10 dag
śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
mleko - 1 szklanka
wanilia - 1 laska
mocny napar z kawy - 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Zagotować śmietankę z mlekiem i rozciętą wanilią.
Gorącym mlekiem zalać masę jajeczną, ubijać aż masa zgęstnieje (masę można też podgrzewać na małym ogniu, ale nie można dopuścić do zagotowania). Naczynie włożyć do zimnej wody i ubijać, aż masa oziębi się. Na koniec wlać zimny napar z kawy i wymieszać. Zagęszczoną masę, przełożyć do metalowej miski i wstawić na około 3 godz. do zamrażalnika. Mniej więcej co 1/2 godz. wyjmować i miksować.
Lody najlepiej przygotowywać w specjalnej maszynce do lodów, są wówczas bardziej puszyste i gładkie.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz