owoce w szlafrokach

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 40 dagmasło - 40 dagwoda - 5 łyżekspirytus - 2 łyżkisólowoce - 1 kgkonfitura lub dżem - 3 łyżkicukier puder

Przygotowanie: 

30 dag mąki przesiać.

Dodać wodę, sól i spirytus.

Wyrobić ciasto.

Rozetrzeć masło z resztą mąki.

Ciasto rozwałkować.

Na środek położyć roztarte masło.

Złożyć, rozwałkować i odstawić do lodówki na 20 minut.

Czynność powtarzamy cztery razy, ostatni raz pozostawiając w lodówce na godzinę.

Ciasto rozwałkować.

Pokroić na kwadraty.

Na każdy kwadrat położyć owoc a na owoc trochę konfitury.

Skleić naroża.

Ciasteczka piec ok. 30 min. w temp. 250°C.

Upieczone posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo