owoce w szlafrokach
08/12/2008 - 13:38
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 40 dagmasło - 40 dagwoda - 5 łyżekspirytus - 2 łyżkisólowoce - 1 kgkonfitura lub dżem - 3 łyżkicukier puder
Przygotowanie:
30 dag mąki przesiać.
Dodać wodę, sól i spirytus.
Wyrobić ciasto.
Rozetrzeć masło z resztą mąki.
Ciasto rozwałkować.
Na środek położyć roztarte masło.
Złożyć, rozwałkować i odstawić do lodówki na 20 minut.
Czynność powtarzamy cztery razy, ostatni raz pozostawiając w lodówce na godzinę.
Ciasto rozwałkować.
Pokroić na kwadraty.
Na każdy kwadrat położyć owoc a na owoc trochę konfitury.
Skleić naroża.
Ciasteczka piec ok. 30 min. w temp. 250°C.
Upieczone posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
nie wiemLiczba porcji:
nie wiem- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz