Uszka z grzybami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Farsz:suszone grzyby – 6-7 dagcebula – 1 szt.czerstwa bułka - kromkabułka tarta – 1-2 łyżkisól, pieprzmasło – 1 łyżkaciasto:mąka – 1 szklankajajko – 1 szt.sól - szczyptawoda – ok. 1/4-1/2 szklanki

Przygotowanie: 

Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody odstawić, na co najmniej 2 godziny, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Grzyby wyjąć z wywaru, przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Grzyby, cebulę i bułkę zmielić lub bardzo drobno posiekać, dodać bułkę tartą, sól, pieprz i wymieszać.  Z mąki, jajka, szczypty soli i letniej wody wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Rozwałkować je i pokroić w kwadraty o boku 3 - 4 cm,. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, następnie zlepiać boki tak, by powstały trójkąty. Przeciwległe rogi sklejać ze sobą. Uszka włożyć do osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakowa.

pysznie.pl