Kokosowy dhal z soczewicy
29/01/2018 - 12:34
kuchnia indyjska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 240 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
- kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr.
- Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.
- Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.
Metoda przygotowania:
gotowanieCzas przygotowania:
40 minutLiczba porcji:
4Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz