Żeberka wieprzowe duszone z cebulą
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żeberka wieprzowe - 70 dag
cebula – 2 szt.
tłuszcz - 3 dag
sól
mąka - 1 łyżka
Przygotowanie:
Żeberka wypłukać, osączyć, podzielić na porcje, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do garnka, wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem. W połowie gotowania dodać, pokrojoną w krążki i zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia cebulę. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękkie żeberka wyjąć i polać sosem z cebulą.
Podawać na przykład z ziemniakami i kapustą kiszoną.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz