Cielęcina marynowana

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cielęcina z udźca bez kości - 2 kg
mleko - 2 szklanki
marchewka - 3 szt.
pietruszka - 2 szt.
cebula - 3 szt.
por - 1 szt.
seler - 1/2 szt.
sól
Marynata:
winny ocet - 1 szklanka
(lub białe wytrawne wino)
woda - 1 szklanka
goździki - 3-4 szt.
ziele angielskie - 8 ziarenek
pieprz - 10 ziarenek
cukier - szczypta

Przygotowanie: 

Cielęcinę umyć, osuszyć, zalać przegotowanym zimnym mlekiem i na 2 dni wstawić na najniższą półkę w lodówce. Wyjąć, ponownie osuszyć, zalać marynatą przygotowaną z octu, wody i przypraw korzennych. Przykryć, przycisnąć talerzykiem i marynować 3-4 dni, codziennie przewracać.
Warzywa obrać, umyć pokroić, zaleć marynatą z mięsa. Cielęcinę opłukać, osuszyć, natrzeć solą, ciasno zwinąć i obwiązać nitką. Włożyć do warzyw, gotować ok. 2 godzin na małym ogniu. Jeśli płyn odparuje, dolać ocet wymieszany z wodą lub kieliszek białego wina.
Ugotowane mięso zostawić w wywarze do wystygnięcia.
Podawać na zimno z korniszonami i marynowanymi grzybami, z sosem tatarskim lub zielonym.

pysznie.pl