Fałszywe kurczęta

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cielęcina bez kości – 50 dag
nadzienie:
czerstwa bułka – 6 dag
masło – 2 łyżki
mleko – 1/2 szklanki
jajko – 1 szt.
sól, pieprz
tarta bułka – 3 łyżki
posiekany koperek – 1 łyżeczka
posiekana pietruszka – 1 łyżeczka
panierowanie:
mąka – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
tarta bułka – 10 łyżek
tłuszcz do smażenia – 3 łyżki
masło do smażenia – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zmielić. Mięso wypłukać, osączyć, obrać z błon, pokroić w poprzek włókien na 4 szerokie plastry. Każdy kawałek mięsa zbić (nie za mocno) tłuczkiem na bardzo cienki płat grubości około 0,5 cm. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać zmieloną bułkę, tartą bułkę, pietruszkę i siekany koperek, sól, pieprz. Starannie utrzeć. Wymieszać z pianą z białka (nadzienie powinno być gęste). Każdy plaster mięsa posolić, posmarować nadzieniem, ciasno zwinąć w rulonik, spiąć szpikulcem i panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Mięso kłaść na rozgrzany tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać masło i dosmażyć na małym ogniu lub w piekarniku. W czasie smażenia polewać z wierzchu tłuszczem.
Podawać z ziemniakami puree lub frytkami, z sałatą zieloną lub inną surówką z warzyw.
Do nadzienia można dołożyć 10 dag wątróbki cielącej, wieprzowej lub wołowej.

pysznie.pl