Gulasz segedyński (węgierski)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowina bez kości - 50 dag (łopatka)
kapusta kiszona - 30 dag
tłuszcz - 4 dag
cebula - 3 dag
mąka - 3 łyżki
czosnek - 1 ząbek
papryka, sól

Przygotowanie: 

Kapustę drobno pokroić i podgotować. Mięso wypłukać, pokroić na kawałki, posolić, obtoczyć w mące, zrumienić na tłuszczu. Przełożyć do garnka, dodać, pokrojoną w talarki i zrumienioną na pozostałym ze smażenia tłuszczu cebulę. Włożyć na pół ugotowaną kiszoną kapustę, wlać szklankę wody i wszystko razem dusić. Gdy gulasz jest już miękki dodać resztę mąki, posolić, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem i papryką.
Podawać z chlebem lub ziemniakami.

pysznie.pl