Nóżki cielęce smażone w cieście
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
nóżki cielęce - 4 szt.
włoszczyzna - 20 dag
liście laurowe - 1-2 szt.
czarny pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
sól
tłuszcz do smażenia
ciasto:
mąka - 20 dag
jajka - 2 szt. (małe)
woda - 8 łyżek
olej - 3 łyżki
Przygotowanie:
Nóżki cielęce zalać wrzącą wodą, ugotować i wystudzić. Następnie każdy kawałek przekroić na pół.
Przygotować ciasto: mąkę rozmącić z żółtkami, olejem i wodą. Wymieszać z wcześniej ubitą pianą, posolić. Każdy kawałek mięsa posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Maczać w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ostrym sosem: musztardowym, korniszonowym itd.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz