Polędwica wołowa duszona ze śmietaną
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
polędwica wolowa - 70 dag
oliwa - 1-2 łyżki
mąka - 2 łyżki
tłuszcz - 6 dag
śmietana - 1/2 szklanki
sól
Przygotowanie:
Polędwicę wypłukać, zbić lekko tłuczkiem, posmarować olejem i odstawić na 1—-2 godziny. Rozgrzać mocno tłuszcz, polędwicę posolić, oprószyć mąką, smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć wraz z tłuszczem ze smażenia do żaroodpornego naczynia, polać posoloną śmietaną, rozmieszaną z resztą mąki, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na 20—25 minut (nie dłużej). Polędwicę pokroić skośnie w poprzek włókien na szerokie cienkie plastry. Sos doprawić do smaku solą. Mięso polać sosem.
Podawać z ziemniakami puree, makaronem, buraczkami, fasolką szparagową, itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz