Polędwica wołowa duszona ze śmietaną

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

polędwica wolowa - 70 dag
oliwa - 1-2 łyżki
mąka - 2 łyżki
tłuszcz - 6 dag
śmietana - 1/2 szklanki
sól

Przygotowanie: 

Polędwicę wypłukać, zbić lekko tłuczkiem, posmarować olejem i odstawić na 1—-2 godziny. Rozgrzać mocno tłuszcz, polędwicę posolić, oprószyć mąką, smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć wraz z tłuszczem ze smażenia do żaroodpornego naczynia, polać posoloną śmietaną, rozmieszaną z resztą mąki, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na 20—25 minut (nie dłużej). Polędwicę pokroić skośnie w poprzek włókien na szerokie cienkie plastry. Sos doprawić do smaku solą. Mięso polać sosem.
Podawać z ziemniakami puree, makaronem, buraczkami, fasolką szparagową, itp.

pysznie.pl