Potrawka cielęca w sosie koperkowym
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mięso z kością - 80 dag (mostek, górka, kark, łopatka)
sos koperkowy:
wywar – 1,3 szklanki (330 ml)
sól
masło - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
śmietana - 1/2 szklanki
posiekany koperek - 3 łyżki
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowane mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić na grube kawałki. Mostek i kark porcjować z kością. Przygotować sos koperkowy: Zimny wywar wymieszać z mąką, posolić, zagotować, dodać śmietanę i koperek oraz masło, wymieszać. Do sosu włożyć mięso, mocno zagrzać.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą perłowa, kluskami kładzionymi i jarzynami z wody (marchewka, kalafior, kapusta włoska itp.).
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz