Rolada z boczku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

chudy boczek (bez skóry) - 1 kg
estragon, oregano
sól, pieprz
farsz:
mielone mięso wieprzowe - 40 dag
pieczarki - 20 dag
jajko - 1 szt.
por - 1 nieduży
masło - 1 łyżka
smalec - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
roztarty rozmaryn - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie: 

Cienki płat boczku natrzeć solą, pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Pieczarki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, lekko przesmażyć na maśle, wystudzić.
Dokładnie umyć pora i pokroić w cienkie plasterki (białą część pora), wymieszać z pieczarkami i mięsem, dodać przyprawy i jajko, dokładnie wyrobić masę. Boczek posmarować grubo farszem, zwinąć, obwiązać nitką, posypać ziołami. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny. W czasie pieczenia mięso skrapiać wodą i polewać wytworzonym sosem

pysznie.pl