Schab duszony
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
schab bez kości - 70 dag
tłuszcz - 4 dag
mąka - 1 łyżka
sól
cebula - 2 szt.
majeranek
Przygotowanie:
Schab wypłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka i polać kilkoma łyżkami wody. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa. Schab posypać majerankiem. Dusić pod przykryciem, sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry w poprzek włókien, polać sosem z cebulą.
Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, słodką lub czerwoną zasmażaną ewentualnie a surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz