Stek cielęcy naturalny (saute)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cielęcina bez kości - 70 dag
mąka - 2 łyżki
smalec - 2 łyżki
masło - 3 łyżki
sól
Przygotowanie:
Mięso wypłukać, obrać z błon, pokroić na porcje w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem. Uformować podłużne, owalne płaty o grubości 1,5 cm. Bezpośrednio przed smażeniem posolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na każdy stek położyć kawałek masła i dosmażyć na małym ogniu lub włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać z sadzonym jajem, ziemniakami, z jarzynami z wody (kalafior, brukselka, szpinak itp.) oraz z surówką z warzyw (pomidorów, ogórków surowych, kiszonych, zieloną sałatą).
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz