Zrazy cielęce bite w sosie śmietanowym
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cielęcina bez kości - 60 dag
tłuszcz do smażenia
mąka - 3 łyżki
cebula – 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien w skośne plastry. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem, (najlepiej uformować okrągłe plastry o grubości około 1 cm). Oprószyć solą i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Włożyć do garnka układając jedną warstwę, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrojoną w krążki i usmażoną cebulę. Zrazy cielęce podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować. Wymieszać ze śmietaną.
Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, krakowską, surówką z warzyw i jarzynami z wody.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz