Zrazy cielęce zawijane z szynką lub boczkiem
mięso bez kości - 50-60 dag
tłuszcz do smażenia
mąka - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
szynka gotowana - 10 dag
lub wędzony boczek
koncentrat pomidorowy - 5 dag
papryka
posiekanego koperku - 1 łyżeczka
sól, pieprz
cukier
Mięso wypłukać, pokroić skośnie w poprzek włókien na cztery płaskie, szerokie porcje. Każdy kawałek lekko zbić tłuczkiem na bardzo cienkie płaty. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na każdy płat położyć 2—3 paski wędzonego boczku, zwinąć ciasno w rulonik, spiąć szpilkami. Zrazy obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do płaskiego, garnka, dodać, pokrojoną w krążki i usmażoną cebulę, podlać wodą rozmieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, szczyptą cukru, wyjąć szpilki, zagotować.
Podawać z ziemniakami albo kaszą perłową, krakowską i surówką z warzyw.
W ten sam sposób można przygotować zrazy z szynką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz