Zrazy wieprzowe bite, duszone
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
polędwica wieprzowa - 70 dag
(lub schab, szynki)
tłuszcz - 5 dag
mąk - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wypłukać, pokroić w skośne plastry. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem i uformować okrągły płat o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone mięso przełożyć do garnka, wlać trochę tłuszczu ze smażenia (jeśli nie jest przypalony), dodać pokrojoną w krążki cebulę. Podlać szklanką wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy zrazy są miękkie, dodać resztę mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą.
Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną, perłową, surówką z warzyw, gotowanymi jarzynami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz