Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Kiszka ziemniaczana firmy Gzella opakowanie
- grzyby leśne  600g
- cebula  3 średnie sztuki
- olej 3 łyżki
- śmietana kwaśna 18%   200 ml
- śmietanka słodka 18%  200 ml
- sos sojowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- natka pietruszki                                                       

Przygotowanie: 

Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty.  Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą.
Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić. Obie śmietany połączyć ze sobą, dodać do grzybów, doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania często mieszając.
Kiszkę ziemniaczaną wycisnąć z flaka i przełożyć do porcyjnych naczyń żaroodpornych. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na talerz i polać gorącymi grzybami w śmietanie. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!
 
 
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Święta
Redakcja