Rozgrzewająca kawa według Pięciu Przemian
kawa sypana - 3 łyżeczkimiód - 1 łyżeczkacynamon - szczyptagoździki - szczyptaimbir - szczypta
Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki (kwaśny – żywioł drzewa; gorzki - ognia; słodki - ziemi; ostry – metalu i słony – wody). W kawowym naparze najważniejsze jest jednak połączenie cynamonu i imbiru, które przeciwdziała przeziębieniom oraz podanie naparu w odpowiedniej porcelanowej filiżance, która uwolni pełnię kawowego aromatu.
Przygotowanie:Płyn podgrzewamy, by kiedy pojawi się pierwsza piana – powoli dosypać kawę.Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kawie jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie powoli dodajemy kolejno: miód, cynamon. Po chwili dorzucamy imbir i goździki. Kawa z wszystkimi przyprawami powinna się pogotować co najmniej minutę.Następnie powoli wlewamy kawę, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. By uzyskać pełnię kawowego aromatu serwujemy kawę w porcelanowych filiżankach o krągłych kształtach, z rozchylającymi się ku górze brzegami – takimi jak np. te z serwisu Yvonne Cyklamen z Zakładów Porcelany Ćmielów.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz