Likier z czarnych porzeczek
dojrzałe, czarne porzeczki - 75 dag
spirytus (95°) – 750 ml
cukier - 75 dag
woda – 250 ml
Porzeczki zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień, codziennie wstrząsać. Potem zlać płyn znad owoców przez lejek z watą do innego naczynia, a porzeczki rozgnieść (nie rozgniatając pestek) i przesypać cukrem, z którym należy je wymieszać przez wstrząsanie. Naczynie z porzeczkami i cukrem zostawić zakorkowane w ciepłym pomieszczeniu (można pozostawić na słońcu) na 2—3 tygodnie, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni wstrząsać naczyniem. Powstały syrop zlać znad porzeczek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Do pozostałych owoców wlać drugą połowę ciepłej wody (podanej w proporcji), wymieszać wstrząsając, zlać płyn przez lejek z watą do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Odstawić na 2 - 3 tygodnie do sklarowania. Następnie likier przefiltrować zlewając przez lejek z watą do butelek.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz