Łazanki (ciasto)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka – 2 czubate szklanki (40 dag)
jajka - 2-3 szt.
sól
woda – 6-8 łyżek
Przygotowanie:
Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól i wodę. Zagnieść twarde ciasto. Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Pozostawić do przeschnięcia. Placki posypać niewielką ilością mąki i pokroić w równej szerokości (ok. 5 cm) pasy. Pasy ułożyć jeden na drugim i pokroić w poprzek w paski szerokości 1 cm. Następnie pokroić w kwadraciki, rozrzucić na stolnicy.
Łazanki włożyć do wrzącej posolonej wody, zamieszać, przykryć, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.
Łazanki można zapiekać z serem, kapustą i podawać polane stopioną słoniną, masłem, sosem grzybowym, pomidorowym itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz