knedelki z wiśniami

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 2 szklankimasło lub oliwa - 2 łyżkiżółtka - 3 sztukimleko - 0,5 szklankibułka tarta - 1 szklankaśmietana - 1 szklankacukier - 3-4 łyżkiwiśnie - 3/4 kg

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać przez sito.

Tartą bułke wymieszać z gorącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć na puch.

Nadal ucierając dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce ostudzonej bułki tartej.

Utartą masę wymieszać z połową mąki.

Resztę mąki przesypać do szklanki.

Wiśnie umyć i osączyć na sicie.

Nabierać łyżką nieduże porcje ciasta, nadziewać je owocami i obtaczać w mące formując kulki.

Knedle delikatnie włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody.

Gotować aż wypłyną.

Odcedzić.

 

Podawać polane osłodzoną śmietaną lub stopionym masłem ze zrumienioną bułka tartą.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 

ILOŚĆ PORCJI: 

KALORYCZNOŚĆ: 108 kcal na 100 g

 

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo