knedelki z wiśniami
mąka - 2 szklankimasło lub oliwa - 2 łyżkiżółtka - 3 sztukimleko - 0,5 szklankibułka tarta - 1 szklankaśmietana - 1 szklankacukier - 3-4 łyżkiwiśnie - 3/4 kg
Mąkę przesiać przez sito.
Tartą bułke wymieszać z gorącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch.
Nadal ucierając dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce ostudzonej bułki tartej.
Utartą masę wymieszać z połową mąki.
Resztę mąki przesypać do szklanki.
Wiśnie umyć i osączyć na sicie.
Nabierać łyżką nieduże porcje ciasta, nadziewać je owocami i obtaczać w mące formując kulki.
Knedle delikatnie włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody.
Gotować aż wypłyną.
Odcedzić.
Podawać polane osłodzoną śmietaną lub stopionym masłem ze zrumienioną bułka tartą.
CZAS PRZYGOTOWANIA:
ILOŚĆ PORCJI:
KALORYCZNOŚĆ: 108 kcal na 100 g
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz