Omlet biszkoptowy
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jajka – 6 szt.
mąka – 4 łyżki (płaskie)
masło – 4 dag
proszek do pieczenia - szczypta
sól
Przygotowanie:
Świeże jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka rozmieszać, dodać do piany, wsypać również przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać, posolić. Na patelni rozgrzać masło, wylać masę. Smażyć na małym ogniu. Omlet podważyć drewnianą łopatka od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna jajeczna masa. Gdy omlet zetnie się włożyć do gorącego piekarnika na 5—10 minut. Wyjąć lekko zarumieniony. Omlet złożyć na pół i zsunąć na talerz.
Do środka można włożyć np. pieczarki. Omlet biszkoptowy można również podawać jako deser z surowymi jagodami z cukrem, z marmoladą, dżemem lub konfiturą itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz