Pierogi ruskie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nadzienie:
80 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag sera twarogu
1 cebula
3 dag tłuszczu
sól, pieprz
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
4 dag masła do polania

Przygotowanie: 

Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać pokrajaną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki, z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek każdego nakładać łyżeczką nadzienie. Składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości posolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć. Polać tłuszczem. Podawać ze śmietaną. Pierogi ruskie można okrasić słoniną.

pysznie.pl