Bliny z kawiorem
12/06/2007 - 14:02
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka gryczana – 4 szklankimleko – 4,5 szklankidrożdże – 25 gsólkawior – 1 słoiczekgęsta kwaśna śmietana - 1 szklanka
Przygotowanie:
Szklankę mleka lekko podgrzać, pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem, dodać 1/2 szklanki mąki i ponownie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe lekko podgrzane mleko i resztę mąki, wymieszać i ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość posolić i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię posmarować tłuszczem, bliny smażyć z dwóch stron. Na usmażone bliny kłaść łyżkę śmietany i łyżeczkę kawioru.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz