Chrupiące rogaliki z żółtym serem

kuchnia francuska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto francuskie - 3 arkuszestarty ser Gouda MSM Mońki - 10 łyżekjajko - 1 

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na równej wielkości trójkąty o długich bokach i krótszej podstawie. Na każdym trójkącie położyć po łyżeczce startego sera żółtego. Brzegi posmarować białkiem. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Ważne, aby rogaliki zwijać z początku nieco luźniej, a potem bardziej ściśle. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem, zgodnie z zaleceniami producenta ciasta.

 

Wskazówka:

Do rogalików można dodawać również konfitury, lub czekoladę. Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera