Kapusta z grzybami (wigilijna)
05/12/2005 - 15:20
kuchnia polska
Ocena:
(1)
Składniki:
- kapusta kiszona – ok. 1.5 kg
- grzyby suszone – 60–70 g
- cebula – 1 duża
- ziele angielskie – 4 ziarenka
- liść laurowy – 1 - 2 listki
- pieprz – kilka ziarenek
- sól, pieprz
- mąka – 1 łyżka
- olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć najlepiej na noc, następnie w tej samej wodzie, którą trzeba odrobinę posolić, ugotować prawie do miękkości. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać niewielką ilością wody i obgotować (kapusty na początku gotowania nie przykrywać pokrywką). Cebulę obrać, posiekać i razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym dodać do kapusty. Gotować ok. 30 minut dodać grzyby z wywarem. Dusić razem jeszcze do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Do rondla wlać olej, dodać szczyptę soli i zagotować (ostrożnie, bo może wykipieć), wsypać mąkę. Chwilę razem gotować. Olej z mąką wlać do kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno dodany do kapusty wigilijnej daje niepowtarzalny i wyjątkowy smak.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz