paszteciki dla wybrednych
CIASTO:mąka - 3 czybate szklankimasło - 1 kostkasól - 1/2 łyżeczkijajko - 1 sztuka NADZIENIE:żółtka - 3 sztukiświerze pieczarki - 350 gcebula - 1 sztukagotowana szynka - 150 gmasło - 1/5 kostkipietruszka siekana - 1 łyżkasos beszamelowy - ok. 1/2 szklanki
CIASTO:
Z mąki, posiekanego masła, soli, jajka i odrobiny wody zagnieść ciasto.
Uformować kulę, przykryć ją i wstawić do lodówki na godzinę.
NADZIENIE:
Grzyby oczyścić i drobno pokroić.
Cebulę obrać i bardzo drobno pokiekać.
Szynkę skroić w nałą kostkę.
Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć cebulę.
Dodać pokrojone grzyby i smażyć na ostrym ogniu 5-6 minut, ciągle mieszając.
Wrzucić szynkę i natkę.
Wymieszać z sosem beszamelowym doprawionym żółtkiem i ostudzić.
PASZTECIKI:
Ciasto rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 7 cm.
Połowę umieścić na blaszce.
Na każde nałożyć czubatą łyżkę nadzienia.
Brzegi posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą lub mlekiem.
Poprzykrywać pozostałymi kółkami i mocno docisnąć brzegi.
Z resztek ciasta powycinać ornamenty.
Posmarować paszteciki żółtkiem, udekorować i ponownie posmarować.
Piec 15-18 minut na środkowym poziomie w temp. 220°C.
PRZEPIS NA 25-30 PASZTECIKÓW
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz