Pesto z penne

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

rukolaMiędzybrodzki Makaron penne

Przygotowanie: 

Pesto z penne – minimum wysiłku, maksimum smaku!Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni. Składniki:  - 100 gram rukoli- pestki dyni- ząbek czosnku- ½ szklanki oliwy z oliwek- ½ szklanki startego parmezanu - sól, pieprz-  Międzybrodzki Makaron – rurki penne  Wykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody. Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. Sól i pieprz dodajemy dla smaku. Miksujemy, aż uzyskamy konsystencje małych ziarenek. Rurki penne gotujemy na al dente, a następnie odcedzamy. Na koniec mieszkamy nasz makaron razem z sosem pesto.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera