Ryba w galarecie
ryba (filety z karpia, lina, szczupaka, dorsza itp) – 70-80 dag
wywar
włoszczyzna – pęczek
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 1-2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarenka
pieprz – 5 ziarenek
przyprawa do bulionów
galareta
wywar – 2/3 l
żelatyna
sól
ugotowana marchewka
groszek z puszki – 3 łyżki
ugotowane jajko
cytryna, ocet
Filety z ryby umyć, (można namoczyć w mleku potem wypłukać).
Włoszczyznę obrać, wypłukać włożyć do wrzącej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przyprawę (np. vegetę, warzywko itp.). Cebulę obrać i przypiec na ogniu, wrzucić do wywaru.
Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, włożyć pokrojoną rybę (po zagotowaniu usunąć szumowiny) i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Następnie rybę ostrożnie wyjąć przestudzić, usunąć ości, ułożyć na półmisku. Posypać pokrojoną marchewką, groszkiem, ułożyć cząstki ugotowanego jajka itp.
W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (przepis na każdym opakowaniu), przestudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki.
Galaretę podawać z sokiem z cytryny lub octem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz