Serowe Fondue

kuchnia francuska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser Gouda MSM MOŃKI - 200 głagodny ser żółty Nadbiebrzański - 400 gbiałe wytrawne wino - pół szklankisok z cytryny - 1 łyżeczkaczosnek - 1 ząbekmąka ziemniaczana - 1 łyżeczkapieprz -  do smakugałka muszkatałowa -  do smaku

Przygotowanie: 

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera