Serowe Fondue
11/08/2014 - 12:07
kuchnia francuska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ser Gouda MSM MOŃKI - 200 głagodny ser żółty Nadbiebrzański - 400 gbiałe wytrawne wino - pół szklankisok z cytryny - 1 łyżeczkaczosnek - 1 ząbekmąka ziemniaczana - 1 łyżeczkapieprz - do smakugałka muszkatałowa - do smaku
Przygotowanie:
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.
Czas przygotowania:
20 minutLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz